MY NUFF

Saturday, August 16, 2014

hashtag pray for Gaza. Kami menyambut seruanmu


Bismillah.

Mula-mula, sebelum baca entry ni kan, moh la kita sedekahkan Al-Fatihah kepada semua saudara-saudara kita yang syahid di Palestian, Syria, Thailand, Burma,etc. Semoga Allah menerima setiap sumbangan dan doa kita buat mereka yang ditindas.

2 hari lepas, Ayah Ngah( Uncle/ 위 삼준) came to our house. Lepas tu sembang-sembang dia kata malam sebelumnya dia pergi jemaah dekat masjid di Kubang Kerian, Ustaz yang bagi ceramah tu kata lepas Nabi Musa A.S wafat, pernah terjadi perang macam perang di Gaza sekarang. Allahu Allahu, protect the Palestinians. Perang dimana kalau kita kira memang tak adil. Saudara kita di Palestian fought those Laknatullah with the rocks only! REPEAT. WITH THE ROCKS! uhuh! What? Did you feel threatened by 10 years old kiddos?? Shame on you! Zionis/ Laknatullah or whatever you called 'em, lengkap dengan high tech weapons. Siap pakai prohibited chemical weapons lagi. Sampai hati. tergamak depa buat Palestinians macam tu. 

So, Ayah Ngah told us masa tu zaman Nabi Samuel A.S ( Wallahualam). Ada 2 orang kaum. 1 kaum diketuai oleh Jalut, dan 1 kaum lagi diketuai oleh Thalut. Senang cerita, Jalut ni the bad guy here. I am confused as well as their name quite similar to each other*  Kepala Jalut ni saja dah menyamai saiz tiang masjid, so bayangkan saiz badan dia pulak..  Orang-orang Thalut ni pulak saiz kecik-kecik and super comel. Macam mana nak lawan tuh? Gajah lawan semut? Ikut logik akal, of course gajah menang. ye dak?

But Wait..



The Almighty was the greatest planner.
Subhanallah




Dari kalangan Kaum Thalut, ada seorang budak. Eh. Dia pun nak ikut sekali. So, Thalut tak izinkan sebab dia budak. underage mana boleh pergi perang. Tapi dia pujuk ketua dia, sampailah Thalut izinkan. Thalut tanya, 

Thalut:  Apa kelebihan yang engkau miliki?
Budak: tiada. cuma saya membunuh singa yang ingin membaham kambing saya.


*tedia penggunaan bahasa melayu yang hampir tepat*



Pergilah depa perang dengan kaum Jalut. Oh. Orang perang pakai baju besi kan, tapi bagi budak tu, baju besi tu terlalu besar untuk dia. so, dia ikat baju besi tu dan dia main-main dengan anak batu. I REPEAT, ANAK BATU/ROCKS. Setiap kali kaum Jalut nak serang baju besi dia, dia tarik baju besi tu. Bila dia tarik baju besi tu, maka tersungkurlah tentera kaum Jalut. Ada satu ketika, Allah takdirkan budak tu lawan dengan Jalut. Jalut ni ketua and he was the strongest man among his men. That boy used the same tactic and guess what?

Jalut was fell down on the ground!!
Again, May Allah has a mercy on that boy and us too.




Kaum jalut ni pulak, bila nampak je ketua dorang tumbang, semua serah diri. Penakut! Lastly, Kaum Thalut, as they worshipped Allah the Almighty won over Jalut.


Saya, sepenuh hati berharap dan berdoa semoga kisah Jalut dan Thalut akan berulang sekali lagi terhadap saudara kita di Palestin semasa mempertahankan bumi Al-Aqsa. Saya turut berdoa semoga Allah beri saya peluang untuk ke bumi Palestin 1 hari nanti, Ameen. Bodoh ke orang yang sokong Zionis ni? Dorang tak nampak ke hakikat yang budak-budak can't harm them? Dorang ada anak, ada mak, tapi sanggup bunuh orang awam Palestine. Hamas is just another point for Zionis to attack the Holy Land. Al-Aqsa is definetly ours, but they took over the place, placed their soldiers, put a complicated plus annoying stages before the Muslims can entered Al-Aqsa. 2000 syahid another 4500 rise up. Tadi baca paper, depa kata setakat hari ni zionis spent 2.5 Million peluru, but it doesn't killed muslims. Insyaallah, Islam and Muslims will continues live. Simple! Sebab kalau dah takde muslim, dunia ni akan kiamat. Takpa, hampa rancanglah apa hampa mau, Janji kami ada Allah. Hampa silalah buat persiapan untuk sambut Dajal Al-Masih sebab kami orang Islam percaya ada yang nabi kami pesan. Rasulullah S.A.W bagitau lebih dari 1400 tahun lepas AL-Masih Dajal akan di bunuh oleh Nabi Isa A.S. Alah. Kaum Thalut yang berperang dengan Kaum Jalut yang berkali-kali ganda besaq dari saiz depa pun menang as they believes in Allah the Almighty.


Semoga Allah memberi kemenangan kepada Palestine.
Kepada Muslims.
#prayforgaza



p/s: Cerita ni dari mulut ke mulut. lebih kurang sahaja. kalau nak tau detail baca terjemahan surah (al-Baqarah 246 – 252). Kalau salah saya bercerita, mohon mesej dan betulkan. Insyaallah, saya bukan orang agama, makanya ilmu saya cetek.

Ada pendapat kata, budak tu adalah Nabi Daud. Ada jugak pendapat kata budak tu asalnya dari keturunan Bunyamin, adik kepada Nabi Yusuf A.S. Wallahualam. Apa yang penting budak tu beriman kepada Allah S.W.T.

Ada banyak versi, tapi pointnya adalah kaum Thalut menang walaupun tanpa kelengkapan perang yang cukup sempurna. Allah ada sebagai pelindung dan penolong mereka. Sama seperti rakyat Palestine, depa takde kelengkapan perang yang cukup. Tapi depa yakin dengan Allah. Semoga Allah lindungi mereka, Ameen.

Apa-apa pun, sila rujuk pada Al-Quran. 

Segala yang baik dari Allah, yang buruk itu dari saya, Hamba allah yang maha hina.


Terima Kasih.


NEW NUFF

© 2011; The Real Inside of Mysarra | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger