MY NUFF

Thursday, August 29, 2013

ஐDrama Review: Good Doctorஐ


Bismillahirrahmanirahim. First time buat review drama bagai dekat blog ni. Kisahnya macam ni. Semua ni start dengan Joo won, tu pun kes sangkut time tengok Ojakyo Brothers(오작교 형제들). Then aku pegi like page Joo Won International fancafe. Kira tak dak keja habih dah ni.


Good Doctor-p1.jpg

  • Drama: Good Doctor
  • Revised romanization: Goot Dakteo
  • Hangul: 굿 닥터
  • Episodes: 20
  • Release Date: August 5, 2013 --
  • Runtime: Mon & Tue 21:55


As for me, cerita ni unik. Cerita tentang macam mana seorang lelaki yang ada savant syndrome developmental disability boleh jadi doctor. I mean, seriously?? Siap boleh jadi paediatric surgeon lagi. Setiap kali ada case, tudiaaa bagitau condition patient macam baca buku medic. Tabik Joo Won kali nih. Tapi tak hensem sebab dia ada penyakit syndrome. Memang beza 360 darjah daripada Ojakyo Brothers. Dalam cerita ni, mentaliti Park si On( Joo Won) sama macam budak umur 10 tahun. Walaupun dia dah mampu hafal 100% human body system masa umur 8 tahun.


Overall, aku bagi 9 bintang over 10 as the drama's rate. Sebab this is the first time I ever watched this kind of drama and it was beyond my expectation! Of course, medic drama dah selalu tengok, tapi tengok drama doctor tu yang sakit syndrome first time. Then, banyak theme, banyak elemen famili, love, teamwork and etc.. moh tengok beramai-ramai. hehe.


Setakat ni baru keluar sampai episod 8 ja. Semua dah selamat di download! Terima kasih IDM walaupun hang banyak bagi aku tension. Sinopsis panjang lagi, tapi buat apa nak cerita banyak-banyak kan? Link aku paste kat bawah, boleh pegi download ramai-ramai..



Cast

Good Doctor-Joo Won.jpgGood Doctor-Moon Chae-Won.jpgGood Doctor-Joo Sang-Wook.jpgGood Doctor-Kim Min-Seo.jpg
Joo WonMoon Chae-WonJoo Sang-WookKim Min-Seo
Park Shi-OnCha Yoon-SeoKim Do-HanYoo Chae-Kyung
Good Doctor-Cheon Ho-Jin.jpgGood Doctor-Kwak Do-Won.jpgGood Doctor-Kim Young-Kwang.jpgGood Doctor-Yoon Park.jpgGood Doctor-Yoon Bong-Kil.jpg
Cheon Ho-JinKwak Do-WonKim Young-KwangYoon ParkYoon Bong-Kil
Choi Woo-SeokKang Hyun-TaeHan Jin-WookWoo Il-KyuHong Gil-Nam
Good Doctor-Wang Ji-Won.jpgGood Doctor-Ko Chang-Seok.jpgGood Doctor-Jin Kyung.jpgGood Doctor-Na Young-Hee.jpgGood Doctor-Jo Hee-Bong.jpg
Wang Ji-WonKo Chang-SeokJin KyungNa Young-HeeJo Hee-Bong
Kim Sun-JooJo Jung-MiNam Joo-YeonLee Yeo-WonKo Choong-Man
Good Doctor-Lee Ki-Yeol.jpgGood Doctor-Jeong Man-Sik.jpgGood Doctor-Lee A-Rin.jpgGood Doctor-Ha Kyu-Won.jpgGood Doctor-Kim Hyun-Soo.jpg
Lee Ki-YeolJeong Man-SikLee A-RinHa Kyu-WonKim Hyun-Soo
Lee Hyeok-PilKim Jae-JoonKa-KyungHye-JinNa In-Hae
Good Doctor-Eom Hyeon-Kyeong.jpgGood Doctor-An Sung-Hoon.jpgGood Doctor-Yoo Je-Gun.jpgLee Jang-KyungGood Doctor-Oh Eun-Chan.jpg
Eom Hyeon-KyeongAn Sung-HoonYoo Je-GunLee Jang-KyungOh Eun-Chan
Na In-YoungLee Woo-RamPark Ho-SukKim Ye-EunCha Dong-Jin
Good Doctor-Jung Ho-Keun.jpgGood Doctor-Yun Yu-Seon.jpgSeo Hyun-Chul
Jung Ho-KeunYun Yu-SeonSeo Hyun-Chul
Park Choon-SungOh Kyung-JooByeong-Soo


Kim Young-Kwang-p2.jpg

Melting DUSHH penampanq sedas.

Aku suka watak Dr. Han dalam cerita ni sebab dia nampak macam Lee Kwang Soo versi handsome
ㅠㅠ

Link The Good Doctor 


p/s: Aku ni asyik dok tulis draft hat pasai pi PEnang last week. tapi dok publish drama ni dulu. Suka Joo Won punya pasi.






Thursday, August 15, 2013

teaser raya 1434H

                                                     cubaan pertama. pasaipa jadi lagu nih pun tak paham. oitt budak budak, ni kak ain kasi teaser gambaq adeeb ja dulu nohhhh. malam ni lepas kakak send  gambaq boleh nak update lain.. kata   마지막 kan??   kira halal je.. chiowww. meluat taip pakai handphone. setting abih jadi pelik.. 

Thursday, August 08, 2013

ஐEid Mubarakஐ



Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin Sume sume yang kenal dengan cik puan belog.


Tapi this year macam pelik and blur sikit, sebab lepas waktu buka puasa tu ( Time sepatutnya mufti umum tarikh raya) , PM keluaq, bukan mufti. so, macam oh mai oh mai esok raya ka dak?? serious konpius. Lepas mesej Aina baru habaq kata confirm. -__-"

Seorang kawan, tahun ni ikut suami beraya di Aukland, baru hari sambut raya. Aukland sambut raya lewat sehari dari Malaysia. Kita kat sini menjejak raya kedua dah :) Tahun ni cik puan blog di Kota bharu and tadak apa yang syioook sangat di sini. Since I'm the eldest, cucu sulung. So, bawah semua adik-adik. 우리 가적의 막내(Adeeb) pun baru 2++ year la kot. Kalau di Kuala Selangor baru syiook, jumpa sepupu sepapat sedara mara kat sana, ramai yang lagi tua. Then, Tok wan dengan mak-mak sedara pun best macam anak muda. Setiap tahun raya, kalau balik Kuala Selangor, makanan yang aku cari dulu ada 2 je, lemang dengan rendang kerang. Kalau dulu arwah atok belikan untuk aku sorang lemang sampai 2 batang, sanggup arwah cari sampai ke Sabak*mata bergenang* Tahun ni dengar cerita Pak Usu baru yang belikan lemang. 


Raya pertama di Kb biasa je. Kat rumah ada nasi beriani, pegi rumah Tok Mek ada ketupat and pergi rumah cekti ada nasi impit and roti jala. well, semua best, standard hari raya tapi still x dapat lawan lemang dengan rendang kerang. Sampai ke saat ni tak dapat lagi merasa lemang and rendang kerang dekat Bumi Kelantan ni.ㅠ.ㅠ Pathetic gila sebab lemang. HAHA harus gelak paksa, its raya.


I didn't know what exactly raya means, maybe family gathering? or perhaps food festival? Ada sesetengah orang tak paham maksud raya tu sendiri :)


I got my own way to celebrate raya :)


p/s : Selamat Hari Raya Maaf Zahir batin kepada muslimin muslimat. Maaf kalau ada tersilap terkasar bahasa. Sekali pun happy raya, jangan pernah lupakan saudara-saudara kita di Syria, Palestin and semua yang ditindas. kita syok makan sedap kat sini, depa makan apa pun tatau.

Monday, August 05, 2013

ஐ난 이제는 당신들 보낼 수 있어요ஐ


난 혼자서니까, 내 자신이 미워해.

You know, sometimes we need to let some persons in our lives leave, either in bad way or good way. Maybe Allah let 'em leaves so that they will never bring harm to our live, wasn't it? I've been thinking over this matter for a few days. Kalau nak diikutkan pengalaman sebelum ni la. By the way, benda tak dak kaitan dengan Encik B pun. Tetiba kan, ye la. musim raya pun sekarang ni. Rasa nak spilled over thoughts yang selama ni asyik fikir sendiri.

Pelik double triple. They always sometime did thing opposite to the normal one. Contohnya, kalau normal person buat A, dia buat B. So, bila nak deal asyik kena fikir opposite sampai gila stress. Sebabnya kita tak mampu nak fikir ke tahap tu. -__-". then, asyik point mistake pada kita suruh kita reflect/muhasabah diri. Serious tension, better deal dengan kiddos. So that, bila kita slow talk, fulfilled the promises, kira dah settle. Kalau layan kita macam budak-budak, kalau layan macam tak kena dengan umur sekarang. 


Hello people, Please lah. Please behave as an adult.


I definitely rasa pelik whenever I've been never get the opportunity to give my stand and explained on my behalf. What the ayam sungguh.. I am policy students though, 근데 이게 뭐야?? I left the place for a while to calm myself. The funny facts was the trial and final decisions  has been done when i returned !! Well, kalau berbalik kepada proceeding court, the trial result was definitely invalid. So, bila stay performed pun tak guna. Sebab memang unfair, even thaough defendant memang bersalah. Dahlah tak bagi peluang explain, pastu dengar pulak rumors yang ntahapeape yang kasi darah aku ni menyirap je.

Aku sungguh tak paham how they can live together. If I had to stay with 'em ( in certain unavoidable circumstances), I rather used my headphone/earphone 24hours. Sebabnya, serious sakit hati bila dengar the way they talk. Apa yang dorang cakap tak payah cakap lah, the way the talk by themselves tu dah cukup menunjukkan how rude they were! Bila kita deal with the elders, of course lah memang rude bila earphone berdentum di telinga, but lets think for a second! Kalau ada option lain cerita, aku ni memang pantang kalau dengar orang mencarut bagai. So, bila dengar orang mencarut mula la aku ni dok potpetpotpet dalam hati bagai. ni kalau boleh sabaq, kalau tak sabar dengan aku sekali jadi biadap. So, kat situ dah jadi sinner. Dua-dua gives bad impression, tapi its better to be rude instead sinner.

Abih cerita pasal defendant, laa ni cakap pasal orang yang jadi manusia yang bertanggungjawab bagi info sesat! Hang tau dak fitnah tu dosanya lagi teruk lagi membunuh?? HAISSSSHHH. Seronok sangatlah dok cucuk judge. Judge  pulak takdan menuntut habih pasai tok guru mati mengejut. itu pasai keputusan habih huru hara menyusahkan hidup orang lain. Orang tengah jatuh terduduk ditimpa masalah, bukan nak menolong. Tolak orang sampai tersungkur terus lagi ada. Memang ada sungguh manusia macam ni dalam dunia. As for myself,I tried my best to ask any helps from 'em ( kalau tak desperate)

Memang lama dah dok fikir benda ni, so sekarang I need to let 'em leave my life slowly. Step by step. It might be hard at first, but I believe by the time passing everything is gonna be okay! Cheer up Ain! Ada hikmah disebalik semua ni. Just put all trust in Allah, go with the flow

p/s : Lets seek for Al-Qadr.

NEW NUFF

© 2011; The Real Inside of Mysarra | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger